Olika Energiklasser för Hus

2022-06-16

Energiklass Hus

I denna artikeln kommer vi att gå igenom vad en energiklass för hus, fastigheter och byggnader innebär. Innan vi går in på vad varje energiklass står för och vad det innebär så är det viktigt att förstå vad en energiklass är samt var man hittar den.

Vad är en energiklass?

En fastighets energiklass berättar hur energieffektiv den specifika fastigheten är. Energiklasserna är indelade i sju olika kategorier beroende på hur mycket energi fastigheten förbrukar. De sju olika energiklasserna är A-G, där A är den mest energieffektiva och G är således den sämsta energiklassen med en hög förbrukning. De olika energiklasserna utgår från det krav som ställs på fastigheter som byggs idag. Kraven kan ni finna i Boverkets byggregler (BFS 2011:6) och varierar beroende på vilken typ av byggnad det är, om den värms upp av el eller ej samt var geografiskt i Sverige byggnaden ligger.

Var hittar jag energiklassen?

Energiklassen för ert hus, byggnad eller fastighet hittar ni i er energideklaration. Det finns dock undantag för äldre energideklarationer där energiklassen inte anges. Detta då energiklassning infördes i energideklarationer den 1 januari, 2014. Energideklarationer som utfördes innan detta datum saknar därför energiklass och istället anges den äldre beskrivningen av energianvändning i kWh/kvadratmeter.

Vad betyder de olika energiklasserna?

Nu när vi lärt oss vad en energiklass är samt var man hittar den så är det dags att lära sig vad de olika klasserna står för. Nedan finner ni en lista på vad respektive energiklass innebär. Förkortningen EP innebär Energiprestanda för den aktuella byggnaden.

  • Energiklass A = Energiprestanda (EP) är ≤ 50 procent av kravet för en ny byggnad.
  • Energiklass B = Energiprestanda (EP) är > 50 - ≤ 75 procent av kravet för en ny byggnad.
  • Energiklass C = Energiprestanda (EP) är > 75 - ≤ 100 procent kravet för en ny byggnad.
  • Energiklass D = Energiprestanda (EP) är > 100 - ≤ 135 procent av kravet för en ny byggnad.
  • Energiklass E = Energiprestanda (EP) är > 135 - ≤ 180 procent av kravet för en ny byggnad.
  • Energiklass F = Energiprestanda (EP) är > 180 - ≤ 235 procent av kravet för en ny byggnad.
  • Energiklass G = Energiprestanda (EP) är > 235 procent av kravet för en ny byggnad.

Är energiklassen viktig?

Ja, energiklassen är viktig för att det påverkar hur mycket huset kostar i energi. Ett hus i energiklass A kommer troligtvis att kosta mindre i energi årligen jämfört med ett hus i energiklass G. Detta kan göra stor skillnad för hushållens ekonomi, särskilt om man bor i ett större hus.

Är energiklasser av hus samma som för andra produkter?

En energiklass för hus är av samma typ som för andra elektroniska produkter (kylskåp, frys, TV, m.m.). Hursomhelst, det finns en viktig skillnad. Majoriteten av elektroniska produkter säljs nästintill endast som nya och moderna produkter och därför har dessa produkter oftast en energiklass mellan A-C.

Om vi istället tittar på byggnader så är de flesta äldre och får därför en sämre energiklass i jämförelse med andra elektroniska produkter. På grund av detta så hamnar därför många byggnaders energiklass mellan D-G.

Glöm inte att göra er energideklaration

Nu när vi lärt oss vad de olika energiklasserna betyder så är det viktigt att ni inte glömmer att göra er energideklaration. Oavsett om ni är privatperson, en BRF eller ett företag så måste man ha ordning på sin energideklaration enligt lag. Ett smidigt och enkelt tips för att inte glömma bort det är att inkludera detta i er underhållsplan. Behöver ni hjälp att utföra en energideklaration så kan självklart vi på Besiktningsföretaget hjälpa er med detta. Nedan finner ni information om respektive tjänst.


Vill du ha hjälp att komma igång?

Berätta om din situation och ställ gärna några frågor. Våra offerter är alltid kostnadsfria.

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Kontakt-generell

Ett modernt
och personligt
besiktningsföretag!

Certifierade besiktningsexperter som är specialiserade på tekniska tjänster relaterade till fastigheter.  Tillsammans med våra engagerade medarbetare erbjuder vi våra tjänster över hela Sverige. Samtliga besiktningsmän hos Besiktningsföretaget omfattas av vår ansvarsförsäkring.

© Besiktningsföretaget • IntegritetspolicyAllmänna villkor

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Gratis offert

Sektion

Sektion

Kontakta oss så kontaktar vi dig!

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Kontakt-generell popup

Sektion

Sektion

En handläggare kommer hantera bokningen inom två timmar

(Gäller inom öppettider: Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 - 16.00)
Boka paket

Sektion

Sektion