Hur använder man en underhållsplan?
I denna artikeln kommer vi gå igenom hur ni använder er underhållsplan på ett smart och effektivt sätt. I tidigare artiklar har vi förklarat vad en underhållsplan är för något. Nu är det dags att lära sig hur vi kan använda underhållsplanen, oavsett om ni är en BRF, fastighetsförvaltare eller privatperson.
Innan vi börjar så är det viktigt att förstå att en underhållsplan aldrig blir helt klar, utan uppdateras löpande med kommande underhåll för att förlänga livslängden på fastigheten.
En underhållsplan är ett verktyg som ger er smidig och kostnadseffektiv fastighetsförvaltning.
Koppla ihop underhållsplanen med er budget
När ni har tagit fram er underhållsplan så har ni fått en ungefärlig överblick över kommande underhållskostnader för er fastighet. Det är nu viktigt att jämföra dessa planerade kostnader mot er budget samt framtida avsättningar till er underhållsfond. I vissa fall kanske er avsättning för underhållsarbete är för låg. Då rekommenderar vi att ni ser över ekonomin och överväger att öka er avsättning så att budgeten täcker framtida kostnader.
Om ni istället inser att er budget täcker framtida underhållsarbete samt att det blir lite överskott så är det bara bra. Att ha ett litet överskott i underhållsfonden är alltid bra då oväntat underhållsarbete alltid kan uppstå.
Uppdatera underhållsplanen löpande
Att hålla er underhållsplan aktuell och uppdatera den löpande rekommenderar vi starkt. Varje gång ni genomfört något underhållsarbete är det viktigt att ni uppdaterar underhållsplanen. Dokumentera vilket årtal ni genomförde åtgärden samt vilket år det är dags att genomföra denna åtgärd igen. I och med att ni fått ett exakt pris på vad den specifika åtgärden kostade så är det även viktigt att justera den uppskattade kostnaden för att den ska vara så aktuell som möjligt.
Kombinera underhållsarbete
Om ni tittar på er underhållsplan och ser att det är flera åtgärder som ska genomföras under de närmsta åren, då kan det vara aktuellt att kombinera dessa arbeten. Om man kombinerar arbeten under samma period så medför det ofta positiva efterföljder. Dels blir det ofta mer kostnadseffektivt samtidigt som man minskar olägenheter för hyresgäster och/eller BRF-medlemmar.
Var ute i god tid
När ni planerar större underhållsarbete är det viktigt att vara ute i god tid, gärna året innan arbetet ska utföras. Entreprenörer kan snabbt bli uppbokade och är man sent ute så kan det ha tråkiga konsekvenser. I bästa fallet blir det "bara ett högre pris", men i vissa fall kan det även resultera i att man inte får tag på en entreprenör som kan genomföra arbetet.
Underhållsplan för era behov
Vi på Besiktningsföretaget hjälper er att ta fram en underhållsplan åt er. Nedan kan ni läsa mer och boka underhållsplan helt enligt era behov:
Kontakta oss för underhållsplan
Besiktningsföretaget är en certifierad partner till Planima som är systemet ni kommer att använda när ni beställer en underhållsplan från oss. Kontakta oss idag för att ta reda på mer hur vi kan hjälpa dig som fastighetsägare eller BRF med en underhållsplan.