Okulär Besiktning

2022-08-12

Okulär besiktning - Vi förklarar

Här får du svar på dina frågor gällande en okulär besiktning. Vi kommer att gå igenom vad det är, hur det går till samt varför det är bra att få hjälp med denna typ av besiktningstjänst.

Vad betyder okulär?

Innan vi djupdyker i vad en okulär besiktning innebär så är det viktigt att förstå vad ordet okulär innebär. Svenska Akademin förklarar ordet 'okulär' enligt nedan:

  • "som ut­förs med (en­bart) ögonen" (Svensk ordbok)

Med andra ord, okulär innebär något som utförs med synen, d.v.s. en persons ögon. Definitionen av en "okulär besiktning" är därför en besiktning som genomförs med blotta ögat, eller rättare sagt med synen.

Okulär besiktning - mer än bara synen

Per definition utförs en okulär besiktning med enbart ögonen, men det är fler sinnen som spelar in. Andra sinnen som används vid denna typ av besiktning är även hörsel och lukt. Detta beror på att personen som utför besiktningen inte kan 'stänga av' sina andra sinnen.

Exempelvis vid utförandet av en överlåtelsebesiktning är en av delarna en okulär besiktning. När besiktningsmannen håller på att genomföra den okulära besiktningen kommer han eller hon inte att stänga av sina sinnen för lukt och hörsel. Om besiktningsmannen går igenom ett hus ni är påväg att köpa så kommer han eller hon att reagera om de hör något avvikande ljud (golv som knarrar) eller känner någon ovanlig lukt (ex. mögel). Därför är det fler sinnen än "enbart ögonen" som används vid utförandet av en okulär besiktning.

Erfarenhet är viktigt vid en okulär besiktning

När ni bokar en överlåtelsebesiktning med oss på Besiktningsföretaget så genomför vi alltid en okulär besiktning av huset. Självklart kan ni försöka hitta eventuella fel på egen hand, men kom ihåg att det är inte alltid lätt att veta vad ni ska titta efter.

Alla våra besiktningsmän har gedigen erfarenhet inom branschen och vet vad de ska titta efter vid utförandet av en okulär besiktning. Genom att anlita oss får ni en extra trygghet att en erfaren besiktningsman har gått igenom huset och säkerställt att de inte ser några uppenbara fel som gemene man enkelt kan missa.

Överlåtelsebesiktning är en trygghet

En överlåtelsebesiktning är en trygghet för både dig som husköpare och säljare. Vi hjälper dig att kartlägga skicket på huset och upptäcka eventuella fel innan fastighetsaffären är klar. Det är bra att genomföra en överlåtelsebesiktning både om du är säljare och köpare.

För köpare:

För dig som köpare är en överlåtelsebesiktning ovärderlig. Dels får du åsikter från ett proffs med god erfarenhet gällande husets skick. Du får även reda på eventuella brister innan du köper huset. Det sistnämnda kan antingen ge dig ett bättre förhandlingsläge, alternativt kan du be att dessa brister åtgärdas innan tillträde.

För säljare:

För dig som säljare är en överlåtelsebesiktning också väldigt viktig. Innan du säljer ditt hus får du information om skicket på fastigheten du ska sälja. På så sätt vet du att allting står rätt till och kan meddela potentiella köpare att en besiktning är genomförd och godkänd. Skulle besiktningsmannen upptäcka något fel vid den okulära besiktningen så har du tid att åtgärda det innan du ska sälja ditt hus för att öka värdet på fastigheten.

Boka alltid en överlåtelsebesiktning

Ska du köpa eller sälja en fastighet så rekommenderar vi alltid att boka en överlåtelsebesiktning. Vi på Besiktningsföretaget har lång och gedigen erfarenhet inom området och våra besiktningsmän genomför alltid professionella okulära besiktningar. För att boka in en överlåtelsebesiktning är ni varmt välkomna att kontakta oss.


Vill du ha hjälp att komma igång?

Berätta om din situation och ställ gärna några frågor. Våra offerter är alltid kostnadsfria.

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Kontakt-generell

Ett modernt
och personligt
besiktningsföretag!

Certifierade besiktningsexperter som är specialiserade på tekniska tjänster relaterade till fastigheter.  Tillsammans med våra engagerade medarbetare erbjuder vi våra tjänster över hela Sverige. Samtliga besiktningsmän hos Besiktningsföretaget omfattas av vår ansvarsförsäkring.

© Besiktningsföretaget • IntegritetspolicyAllmänna villkor

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Gratis offert

Sektion

Sektion

Kontakta oss så kontaktar vi dig!

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Kontakt-generell popup

Sektion

Sektion

En handläggare kommer hantera bokningen inom två timmar

(Gäller inom öppettider: Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 - 16.00)
Boka paket

Sektion

Sektion