Radonmätning – varför behövs det och hur går det till?

2021-10-15

Enligt lag måste en fastighetsägare känna till radonhalten i sin BRF. Risken är annars att alla boende tar skada, helt utan föreningens vetskap. Därför är det viktigt att man regelbundet kontrollerar radonhalterna i sin bostadsrättsförening. Här förklarar vi hur radonmätningen går till och varför den är så viktig.

Var finns radon?
Oftast förekommer radon i byggnadsmaterial eller i marken, men radongasen kan även förekomma i hushållsvatten. Det enda sättet att ta reda på sina radonnivåer är att utföra en radonmätning.

Är radon hälsofarligt?
Ja. Radon är en luktfri, osynlig och radioaktiv gas som bildas när grundämnet radium sönderfaller. Långvarig radonexponering är mycket skadligt. Efter rökning är radon den största orsaken till lungcancer, och enligt Strålsäkerhetsmyndigheten drabbas omkring 500 svenskar varje år.

När och hur länge bör man mäta?
Den bästa mätperioden för radon är under eldningssäsongen, från 1 oktober till 30 april. När det gäller en bostadsrättsföreningen så rekommenderar vi en så kallad  långtidsmätning, som pågår i ca två månader. Med hjälp av en långtidsmätning får ni reda på om er BRF exponeras för skadliga radonnivåer. Har ni planer på att bygga om i föreningen? Då är det bäst att ni avvaktar med radonmätningen till dess att ombyggnaden är färdig. Hör gärna av er till oss, så berättar vi mer. 

Vem bär ansvaret och vem ställer kraven?
Det är alltid ni som fastighetsägare som bär ansvaret för att hålla koll på era radonhalter. Så säger lagen, och samtidigt ställer kommunen särskilda krav på att mätningarna utförs på ett korrekt sätt. Om era mätningar ej godkänns av kommunen kommer ni att behöva göra om dem, vilket kostar er mer pengar och dyrbar tid. Därför hjälper vi er gärna. Besiktningsföretaget har lång erfarenhet av radonmätningar och vi tar alltid hand om helheten – från utplacering och mätning till administration och protokoll. Ett smart tips är att låta oss mäta era radonnivåer i samband med att vi utför en Obligatorisk ventilationskontroll i er BRF. Då betalar ni endast en administrationsavgift för två arbeten. 

Läs mer om hur Besiktningsföretaget arbetar med radonmätning.


Vill du ha hjälp att komma igång?

Berätta om din situation och ställ gärna några frågor. Våra offerter är alltid kostnadsfria.

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
09.00 – 12.00 & 13.00 – 15.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Kontakt-generell

Ett modernt
och personligt
besiktningsföretag!

Certifierade besiktningsexperter som är specialiserade på tekniska tjänster relaterade till fastigheter.  Tillsammans med våra engagerade medarbetare erbjuder vi våra tjänster över hela Sverige. Samtliga besiktningsmän hos Besiktningsföretaget omfattas av vår ansvarsförsäkring.

© Besiktningsföretaget • IntegritetspolicyAllmänna villkor

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
09.00 – 12.00 & 13.00 – 15.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Gratis offert

Sektion

Sektion

Kontakta oss så kontaktar vi dig!

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
09.00 – 12.00 & 13.00 – 15.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Kontakt-generell popup

Sektion

Sektion

En handläggare kommer hantera bokningen inom två timmar

(Gäller inom öppettider: Öppet vardagar.
09.00 – 12.00 & 13.00 - 16.00)
Boka paket

Sektion

Sektion