Ämne: Husbesiktning

Kontroll av takpannor

Så håller du koll på ditt tak

Taket är den delen på huset som får stå emot hårdast när det kommer till väder och vind. Skador på taket kan leda till större skador på ditt hus, därför är det viktigt att regelbundet kolla statusen på ditt tak. Nedan har vi listat tips för dig, samt åtgärdsförslag.

Minst en gång per år rekommenderar vi att du inspekterar ditt tak, både utifrån och inifrån vinden. När det gäller insidan ska du leta efter missfärgningar, fuktfläckar och rinnmärken på innertak eller väggar.

På utsidan letar du efter olika saker beroende på vilken taktäckning du har.

Tegel eller betongplattor:
Se över så alla pannor är hela och att de ligger som de ska. Kontrollera därefter att plattorna inte har för mycket mossa på sig.

Plåttak:
Se till att alla plåtar ligger på plats och om det är spikat så är det viktigt att spikarna har kvar sin gummibussning runtom. Den förhindrar vatten från att tränga in genom spikhålet. Titta också efter rost, färgsläpp eller andra håligheter.

Papptak:
Kolla så att skarvarna inte har släppt samt kontrollera att det inte har sprickor eller blåsor. Är taket dessutom platt får du vara extra uppmärksam då exempelvis snö blir liggande.

Gemensamt för alla tak är att du bör kontroller att alla genomföringar är täta och att hängrännorna är hela. Kolla också så inte hängrännorna är fulla med löv eller annat skräp.

Misstänker du att ditt tak är skadat är du alltid varmt välkommen att höra av dig till oss om du har frågor eller vill boka in en statusbesiktning.

Vill du veta mer om oss på Besiktningsföretaget?
Vi är ett erfaret och rikstäckande besiktningsföretag som lägger stor vikt vid personlig service. Därför gör vi mer än bara pekar på problem. Vi föreslår alltid konkreta lösningar och åtgärder som gör att du får full koll på läget, så att din bostad förblir frisk och stark. Dessutom innehar vi ansvarsförsäkring och är av Finansinspektionen godkända som sidoverksam ankuten försäkringsförmedlare. Det innebär att vi får sälja dolda fel-försäkring till dig som kund. Tryggt, smart och enkelt! Läs mer om oss och hör gärna av dig.

Besiktningsman

Checklista inför husbesiktning

Vad behöver du förbereda inför din överlåtelsebesiktning? Nedan har vi gjort en lista på saker som du enkelt kan förbereda inför besiktningen av ditt hus. Allt för att underlätta din process och göra det smidigt för din besiktningsman.

1. Förbered information om huset
Förbered viktiga dokument som din besiktningsman kan behöva såsom ritningar, bygglov, våtrumsintyg och andra handlingar. Var också beredd på att informera besiktningsmannen om allt du känner till om huset. Har renoveringar, om/tillbyggnader eller annat gjorts. Om viktiga skador uppstått, bör du även kunna redogöra för dessa.

2. Gör rent
Det är lättare att göra bedömningar i ett rent och städat hus. Se till att rengöra golvbrunnar. Försök att undvika starka dofter i huset samt undvik att vädra huset innan besiktningen.

3. Säkerställ åtkomst
Plocka undan och flytta på saker som är i vägen i utrymmen som ska besiktigas, som till exempel utrymmen under diskbänken och under handfat. Du bör även se till att källarväggarna är fria och lätt kan besiktigas. Det måste finnas inspektionsluckor för åtkomst av vindsutrymmen, sidovindar, förråd och krypgrund.

4. Allmänna åtgärder
Om huset varit kallställt ska du sätta på värmen i tid före besiktningen. Sist men inte minst är det viktigt att inte försöka dölja något, det kan leda till problem i efterhand.

5. Finns det fler byggnader på tomten?
Tänk på att det endast är huvudbyggnaden och eventuell vidbyggd del som ingår i besiktningsuppdraget. Önskar ni att besikta andra tilläggsbyggnader så meddela oss gärna det innan besiktningstillfället. Värt att veta är att tilläggsbyggnader upp till 100 kvm, även ingår i dolda fel-försäkringen förutsatt att de är besiktigade

6. Om en energideklaration ska upprättas behöver vi följande information:

• Senaste fakturan av er energiförbrukning (el/fjärrvärme/gas etc.) där vi kan läsa av årsförbrukningen i kWh.

• Senaste vattenfakturan där vi kan läsa av årsförbrukningen (gäller ej egen brunn).

• Protokoll från en eventuell genomförd radonmätning.

• Eventuell förbrukning av organiskt bränsle (ved, pellets, briketter, olja etc.).

Följ dessa enkla tips så är du snart redo för din husbesiktning!

Ett modernt
och personligt
besiktningsföretag!

Certifierade besiktningsexperter som är specialiserade på tekniska tjänster relaterade till fastigheter.  Tillsammans med våra engagerade medarbetare erbjuder vi våra tjänster över hela Sverige. Samtliga besiktningsmän hos Besiktningsföretaget omfattas av vår ansvarsförsäkring.

© Besiktningsföretaget • IntegritetspolicyAllmänna villkor

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Gratis offert

Sektion

Sektion

Kontakta oss så kontaktar vi dig!

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Kontakt-generell popup

Sektion

Sektion

En handläggare kommer hantera bokningen inom två timmar

(Gäller inom öppettider: Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 - 16.00)
Boka paket

Sektion

Sektion