Ämne: Överlåtelsebesiktning

Vad är ett besiktningsförbehåll?

Besiktningsförbehåll

Att köpa ett hus är en av de största och mest betydelsefulla investeringarna i de flesta människors liv. Det är en komplex process som kräver noggrann planering och övervägande. Ett av de viktigaste stegen i köpprocessen är att inkludera ett besiktningsförbehåll i ditt köpekontrakt, vilket ger dig rätten att besikta huset utan att någon har möjlighet att buda över dig under tiden. Här kommer vi att utforska varför detta förbehåll är så viktigt och hur det kan skydda din investering och din frid.

Vad är ett Besiktningsförbehåll?

Ett besiktningsförbehåll är en klausul i köpekontraktet som ger köparen rätten att genomföra en professionell besiktning av fastigheten innan köpet slutförs. Denna besiktning utförs av en oberoende inspektör som granskar fastighetens skick noggrant. Syftet är att identifiera eventuella dolda brister eller skador som kan vara kostsamma att åtgärda i framtiden. Besiktningsförbehållet, eller besiktningsklausulen, inkluderas i ditt köpekontrakt och bestämmer under hur lång tid du har rätt att göra en besiktning.

Skydd för Köparen

Ett besiktningsförbehåll ger köparen en värdefull möjlighet att säkerställa att fastigheten är i det skick som förväntades. Genom att anlita en erfaren besiktningsman kan köparen upptäcka eventuella problem i huset. Det kan vara allt från strukturella problem till dolda fukt- eller rörsystemproblem.

Om besiktningen avslöjar allvarliga problem kan köparen begära att prisförhandlingen omförhandlas eller att säljaren åtgärdar problemen innan försäljningen slutförs. I värsta fall kan köparen också välja att dra sig ur köpet om problemen är för omfattande eller kostsamma att åtgärda.

Kan man inte göra besiktningen innan man skriver på kontraktet?

Det går självklart bra att göra en besiktning innan dess att köparkontraktet är påskrivet men då riskerar besiktningen att bli verkningslös, detta då huset fortfarande är ute till försäljning. Ni riskerar även att någon annan spekulant fortfarande kan lägga ett högre bud. Det finns även möjlighet att affären blir utdragen då ni måste hitta en besiktningsman med kort varsel, något som inte alltid är möjligt.

Beställ en besiktning

Kontakta oss idag om ni önskar att beställa en överlåtelsebesiktning inför ert husköp.

Okulär Besiktning

Okulär Besiktning

Okulär besiktning – Vi förklarar

Här får du svar på dina frågor gällande en okulär besiktning. Vi kommer att gå igenom vad det är, hur det går till samt varför det är bra att få hjälp med denna typ av besiktningstjänst.

Vad betyder okulär?

Innan vi djupdyker i vad en okulär besiktning innebär så är det viktigt att förstå vad ordet okulär innebär. Svenska Akademin förklarar ordet ’okulär’ enligt nedan:

  • ”som ut­förs med (en­bart) ögonen” (Svensk ordbok)

Med andra ord, okulär innebär något som utförs med synen, d.v.s. en persons ögon. Definitionen av en ”okulär besiktning” är därför en besiktning som genomförs med blotta ögat, eller rättare sagt med synen.

Okulär besiktning – mer än bara synen

Per definition utförs en okulär besiktning med enbart ögonen, men det är fler sinnen som spelar in. Andra sinnen som används vid denna typ av besiktning är även hörsel och lukt. Detta beror på att personen som utför besiktningen inte kan ’stänga av’ sina andra sinnen.

Exempelvis vid utförandet av en överlåtelsebesiktning är en av delarna en okulär besiktning. När besiktningsmannen håller på att genomföra den okulära besiktningen kommer han eller hon inte att stänga av sina sinnen för lukt och hörsel. Om besiktningsmannen går igenom ett hus ni är påväg att köpa så kommer han eller hon att reagera om de hör något avvikande ljud (golv som knarrar) eller känner någon ovanlig lukt (ex. mögel). Därför är det fler sinnen än ”enbart ögonen” som används vid utförandet av en okulär besiktning.

Erfarenhet är viktigt vid en okulär besiktning

När ni bokar en överlåtelsebesiktning med oss på Besiktningsföretaget så genomför vi alltid en okulär besiktning av huset. Självklart kan ni försöka hitta eventuella fel på egen hand, men kom ihåg att det är inte alltid lätt att veta vad ni ska titta efter.

Alla våra besiktningsmän har gedigen erfarenhet inom branschen och vet vad de ska titta efter vid utförandet av en okulär besiktning. Genom att anlita oss får ni en extra trygghet att en erfaren besiktningsman har gått igenom huset och säkerställt att de inte ser några uppenbara fel som gemene man enkelt kan missa.

Överlåtelsebesiktning är en trygghet

En överlåtelsebesiktning är en trygghet för både dig som husköpare och säljare. Vi hjälper dig att kartlägga skicket på huset och upptäcka eventuella fel innan fastighetsaffären är klar. Det är bra att genomföra en överlåtelsebesiktning både om du är säljare och köpare.

För köpare:

För dig som köpare är en överlåtelsebesiktning ovärderlig. Dels får du åsikter från ett proffs med god erfarenhet gällande husets skick. Du får även reda på eventuella brister innan du köper huset. Det sistnämnda kan antingen ge dig ett bättre förhandlingsläge, alternativt kan du be att dessa brister åtgärdas innan tillträde.

För säljare:

För dig som säljare är en överlåtelsebesiktning också väldigt viktig. Innan du säljer ditt hus får du information om skicket på fastigheten du ska sälja. På så sätt vet du att allting står rätt till och kan meddela potentiella köpare att en besiktning är genomförd och godkänd. Skulle besiktningsmannen upptäcka något fel vid den okulära besiktningen så har du tid att åtgärda det innan du ska sälja ditt hus för att öka värdet på fastigheten.

Boka alltid en överlåtelsebesiktning

Ska du köpa eller sälja en fastighet så rekommenderar vi alltid att boka en överlåtelsebesiktning. Vi på Besiktningsföretaget har lång och gedigen erfarenhet inom området och våra besiktningsmän genomför alltid professionella okulära besiktningar. För att boka in en överlåtelsebesiktning är ni varmt välkomna att kontakta oss.

Kontroll av tak vid överlåtelsebesiktning.

Varför ska du göra en överlåtelsebesiktning?

Som köpare har du undersökningsplikt
Detta betyder att du måste undersöka om bostaden har några fel eller brister innan du skriver på köpekontraktet av bostaden. Besiktningen blir alltså ett sätt att uppfylla en del av din lagstadgade undersökningsplikt.

Upptäcka fel & brister
Vissa fel och brister som till exempel fukt, mögel och röta kan vara svåra att upptäcka för en lekman. Därför är det smart att anlita en expert som kan upptäcka sådana problem i tid. Här kan du läsa mer om vanliga fel som brukar dyka upp vid en överlåtelsebesiktning.

Minska risk för tvist
Överlåtelsebesiktningen blir ett sätt för dig som köpare att kontrollera om huset lever upp till vad säljaren lovat, vilket också minskar risken för en tvist mellan er i framtiden.

Ha stenkoll
Under besiktningen går vi igenom tillhandahållna handlingar från fastighetsägaren, som till exempel: ritningar, bygglov, våtrumsintyg och andra handlingar. Vi kontrollerar så att installationer av vatten, avlopp och el följer branschregler. Med vår hjälp kan du alltså få stenkoll på din nya bostad.

Läs mer och boka en utökad köparbesiktning, eller kontakta oss så svarar vi på alla dina frågor.

Vill du veta mer om oss på Besiktningsföretaget?
Vi är ett erfaret och rikstäckande besiktningsföretag som lägger stor vikt vid personlig service. Därför gör vi mer än bara pekar på problem. Vi föreslår alltid konkreta lösningar och åtgärder som gör att du får full koll på läget, så att din bostad förblir frisk och stark. Dessutom innehar vi ansvarsförsäkring och är av Finansinspektionen godkända som sidoverksam ankuten försäkringsförmedlare. Det innebär att vi får sälja dolda fel-försäkring till dig som kund. Tryggt, smart och enkelt! Läs mer om oss och hör gärna av dig.

Ett modernt
och personligt
besiktningsföretag!

Certifierade besiktningsexperter som är specialiserade på tekniska tjänster relaterade till fastigheter.  Tillsammans med våra engagerade medarbetare erbjuder vi våra tjänster över hela Sverige. Samtliga besiktningsmän hos Besiktningsföretaget omfattas av vår ansvarsförsäkring.

© Besiktningsföretaget • IntegritetspolicyAllmänna villkor

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Gratis offert

Sektion

Sektion

Kontakta oss så kontaktar vi dig!

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Kontakt-generell popup

Sektion

Sektion

En handläggare kommer hantera bokningen inom två timmar

(Gäller inom öppettider: Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 - 16.00)
Boka paket

Sektion

Sektion