
Vad behöver du förbereda inför din överlåtelsebesiktning? Nedan har vi gjort en lista på saker som du enkelt kan förbereda inför besiktningen av ditt hus. Allt för att underlätta din process och göra det smidigt för din besiktningsman.
1. Förbered information om huset
Förbered viktiga dokument som din besiktningsman kan behöva såsom ritningar, bygglov, våtrumsintyg och andra handlingar. Var också beredd på att informera besiktningsmannen om allt du känner till om huset. Har renoveringar, om/tillbyggnader eller annat gjorts. Om viktiga skador uppstått, bör du även kunna redogöra för dessa.
2. Gör rent
Det är lättare att göra bedömningar i ett rent och städat hus. Se till att rengöra golvbrunnar. Försök att undvika starka dofter i huset samt undvik att vädra huset innan besiktningen.
3. Säkerställ åtkomst
Plocka undan och flytta på saker som är i vägen i utrymmen som ska besiktigas, som till exempel utrymmen under diskbänken och under handfat. Du bör även se till att källarväggarna är fria och lätt kan besiktigas. Det måste finnas inspektionsluckor för åtkomst av vindsutrymmen, sidovindar, förråd och krypgrund.
4. Allmänna åtgärder
Om huset varit kallställt ska du sätta på värmen i tid före besiktningen. Sist men inte minst är det viktigt att inte försöka dölja något, det kan leda till problem i efterhand.
5. Finns det fler byggnader på tomten?
Tänk på att det endast är huvudbyggnaden och eventuell vidbyggd del som ingår i besiktningsuppdraget. Önskar ni att besikta andra tilläggsbyggnader så meddela oss gärna det innan besiktningstillfället. Värt att veta är att tilläggsbyggnader upp till 100 kvm, även ingår i dolda fel-försäkringen förutsatt att de är besiktigade
6. Om en energideklaration ska upprättas behöver vi följande information:
• Senaste fakturan av er energiförbrukning (el/fjärrvärme/gas etc.) där vi kan läsa av årsförbrukningen i kWh.
• Senaste vattenfakturan där vi kan läsa av årsförbrukningen (gäller ej egen brunn).
• Protokoll från en eventuell genomförd radonmätning.
• Eventuell förbrukning av organiskt bränsle (ved, pellets, briketter, olja etc.).
Följ dessa enkla tips så är du snart redo för din husbesiktning!