Letar du hus? Här kommer tre bra tips!

2021-11-01

1. Se bortom stylingen

När ett hus ligger ute till försäljning är det ofta piffat och polerat för att du som köpare snabbt ska känna att du hittat hem. Därför är det viktigt att du försöker se bortom stylingen och inte dra dig från att ”leta fel”. Ställ hellre en fråga för mycket än för lite. Till exempel:

  • Finns det blåbetong och har det utförts en radonmätning?
  • Har man undersökt efter mögel i husgrunden?
  • På vilken typ av grund står huset och när byggdes det?
  • Har det gjorts ombyggnader på fackmannamässigt sätt?
  • Hur många ägare har huset haft och vad har renoverats?
  • Har det gjorts asbestprover?

Hör gärna av dig om du vill ha fler tips på viktiga frågor inför husköp.

 

2. Var medveten om husets akilleshälar

Innan du går på visning är det bra att känna till vanliga fel i ett hus. Ofta handlar det om fuktskador. Att bo i ett fuktskadat hem kan vara hälsofarligt och att åtgärda fuktskadorna kan bli dyrt. Här kommer några exempel på vad du ska fråga om och hålla utkik efter:

Felbyggda våtrum. Ett mindre fel i ett badrum kan orsaka att badrummet behöver rivas ut och göras om. Det finns regler om hur ett badrum och andra våtutrymmen ska byggas för att det ska anses vara fackmannamässigt. Kravet på fackmässighet har dessutom stor betydelse för möjligheten att få ersättning från försäkringsbolaget om något skulle hända. Fråga därför alltid om det finns våtrumsintyg.  

Dålig dränering. Vissa hus har bristfällig dränering och somliga saknar det helt. Detta kan göra att vatten tar sig in i källaren och husgrunden, vilket kan resulterar i fukt- och mögelskador. Ibland kan man se detta med blotta ögat, och ett tips är därför att hålla ögonen öppna för blöta fläckar på väggarna.

Radonnivån. Radon är en luktfri, osynlig men hälsofarlig gas som ofta förekommer i byggnadsmaterial, marken och ibland i hushållsvatten. Långvarig radonexponering är skadligt och kan resultera i lungcancer. Ta därför reda på om en radonmätning har utförts, och i så fall när den utfördes.

Fasadens hälsa. Flagnad färg på träfasader och frostskador i tegel är ofta lätt att upptäcka. Men ibland är det svårt att se husfasadens hälsa med blotta ögat. Ett tips är att undersöka vegetationen runt fasaden. Växer det till exempel buskar tätt intill husväggarna? Då ökar risken för fuktskador, särskilt på putsfasader.

Bristfällig ventilation. Hus som inte kan ventilera ordentligt har större risk för fukt- och mögelskador. Dålig ventilation kan även innebära svårigheter för små barn, äldre och alla som har problem med astma eller allergi. Ett tips är därför att undersöka så att det finns fönsterventiler på bostadens fönster.

För mer information om vanliga fel i hus, hör bara av dig.

 

3. Gör en överlåtelsebesiktning

När du hittat ett hus som känns mitt i prick finns det en viktig sak att komma ihåg: du som köpare har undersökningsplikt. Mäklaren och säljaren har endast upplysningsplikt, och det betyder att du måste stå för själva undersökningen av husets hälsa. Därför bör du alltid göra en överlåtelsebesiktning, i form av en köparbesiktning. Då får du en professionell och opartisk bedömning av husets skick och status innan köpet slutförs.

Köparbesiktning – för ett tryggare boende och en bättre husaffär
Vi vill att du som husköpare får en ordentlig utredning av husets hälsa. Som certifierade och erfarna besiktningsmän kan vi därför erbjuda dig en utökad köparbesiktning. Det är ett skräddarsytt alternativ för husköpare som, utöver en vanlig köparbesiktning, även vill få koll på husets fuktnivåer och radonhalter. Dessutom är det ett utmärkt sätt för dig att lära känna ditt nya hus. Detta ingår i vår utökade köparbesiktning:

  • En köparbesiktning. Här går vi igenom tillhandahållna handlingar från fastighetsägaren, som till exempel: ritningar, bygglov och övriga handlingar. Samtidigt undersöker vi husets skick med hjälp av en okulär besiktning, och ser över alla tillgängliga utrymmen och synliga ytor. Till exempel tak, väggar, golv och fasader. Dessutom gör vi en riskanalys, ger rekommendationer och lämnar slutligen över ett tydligt besiktningsprotokoll.
  • Okulär el- och VA-kontroll. Vi kontrollerar så att installationer av vatten, avlopp och el följer branschregler. Vidare utför vi kontroll av ventilation i huset för att försäkra att fukt avleds korrekt samt att syretillförseln är god.
  • En radonindikering. Med vår hjälp får du snabbt veta om huset är i riskzonen för förhöjda och därför skadliga Om huset är i riskzon ger vi dig rekommendationer på hur problemet bäst åtgärdas.
  • Fuktmätning i riskkonstruktion. För din hälsa och plånboks skull mäter och kontrollerar vi fuktnivåer i bland annat krypgrunder, inredda källare, yttertak samt vissa typer av väggar och golv.

Besiktningsförbehåll – viktigt att få med i köpekontraktet!
Det är av yttersta vikt att du får in ett besiktningsförbehåll, även kallat besiktningsklausul, i ditt köpekontrakt vid signering. Utan detta har du ingen rätt att utföra en besiktning och är därmed fast med huset oavsett vad för anmärkningar som senare uppdagas. Kom ihåg: Gör du besiktningen innan du har skrivit på kontraktet riskerar du att en annan spekulant budar över dig och besiktningen blir således i onödan. Besiktningsförbehållet ger dig rätten att under en bestämd tid utföra en besiktning och därefter fatta beslut om du vill gå vidare med köpet eller inte. Med hjälp av en köparbesiktning säkerställer du alltså att inga oförutsedda huskostnader dyker upp i framtiden. Du får helt enkelt en tryggare och smidigare bostadsaffär.

Med oss är det ingen fara på taket
Problem med tak kan ofta bli dyrt. Detta vet vi av erfarenhet. När vi besiktar ditt hus är vi därför mycket noggranna med ditt tak. Dels mäter vi fuktnivån i innertaket, dels kontrollerar vi så att det inte läcker in på vinden. Detta gör det möjlig för dig att upptäcka eventuella fuktskador i god tid, så att du slipper onödigt höga åtgärdskostnader. Varje hus har unika förutsättningarna för fuktmätning. Hör gärna av dig till oss och beskriv ditt hus, så berättar vi om hur vi kan hjälpa just dig.

Läs mer och boka en utökad köparbesiktning, eller kontakta oss så svarar vi på alla dina frågor.

Vill du veta mer om oss på Besiktningsföretaget?
Vi är ett erfaret och rikstäckande besiktningsföretag som lägger stor vikt vid personlig service. Därför gör vi mer än bara pekar på problem. Vi föreslår alltid konkreta lösningar och åtgärder som gör att du får full koll på läget, så att din bostad förblir frisk och stark. Dessutom innehar vi ansvarsförsäkring och är av Finansinspektionen godkända som sidoverksam ankuten försäkringsförmedlare. Det innebär att vi får sälja dolda fel-försäkring till dig som kund. Tryggt, smart och enkelt! Läs mer om oss och hör gärna av dig.

 

 


Vill du ha hjälp att komma igång?

Berätta om din situation och ställ gärna några frågor. Våra offerter är alltid kostnadsfria.

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Kontakt-generell

Ett modernt
och personligt
besiktningsföretag!

Certifierade besiktningsexperter som är specialiserade på tekniska tjänster relaterade till fastigheter.  Tillsammans med våra engagerade medarbetare erbjuder vi våra tjänster över hela Sverige. Samtliga besiktningsmän hos Besiktningsföretaget omfattas av vår ansvarsförsäkring.

© Besiktningsföretaget • IntegritetspolicyAllmänna villkor

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Gratis offert

Sektion

Sektion

Kontakta oss så kontaktar vi dig!

Tel. 010-18 20 250

Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 – 16.00

Epost.
info@besiktningsforetaget.se

Kontakt-generell popup

Sektion

Sektion

En handläggare kommer hantera bokningen inom två timmar

(Gäller inom öppettider: Öppet vardagar.
08.00 – 12.00 & 13.00 - 16.00)
Boka paket

Sektion

Sektion